handtuftat,  handtufted,  Hantdtuft vävt,  HW TEXTIL,  Tuftart

Konsttextil till Övernäs skolas matsal

Under hösten 2020 planerade och tuftade jag 11 st textilier till Övernäs skola (Mariehamn / Åland) och deras nyrenoverade matsal.


Det var Bettina Ingves som var inredningsarkitekt för renoveringen, som tog kontakt med mig och frågade om jag kunde göra konsttextil som även fungerar ljudabsorberande. Det blir mycket ljud och stök i en skolmatsal, speciellt om väggar och golv är av betong.

De flesta av textilierna, 9 st, hänger i vartannat mellanrum mellan fönstren, i vartannat är det en enfärgad mildgrön gardin.
De två större textilierna hänger på två kortväggar.

Barnen i skolan har döpt sin matsal till “Kungliga krabban” och därför är förstås krabbkonungen som äter lunch, med på en av bilderna.

På den andra större bilden ser man en del av de andra invånarna i krabbans rike som är på väg till kungliga slottet för att äta lunch.
Kungliga krabban är nämligen en mycket god regent som bjuder in alla till lunch varje dag.

Det här var ju ett helt fantastiskt projekt att få göra! Jag fick själv planera och efter godkännande av Bettina och Mariehamns stads bildningsdirektör så var det bara att köra på.

Jag är mycket imponerad av att Mariehamns stad köper in så mycket konstnärlig utsmyckning, det kunde flera kommuner på Åland ta efter tycker jag. De här handtuftade textilerna råkar ju dessutom ha en praktisk funktion i och med att den stora ullgarnsmassan effektivt dämpar ljud i rummet.

Ett riktigt drömprojekt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.